معمولا مردم از پروتئین وی به عنوان مکمل ورزشی استفاده می کنند تا در کنار ورزش کردن به بهبود سنتز پروتئین عضلانی و رشد توده عضلانی بدون چربی کمک کنند. اما واقعا پروتئین وی چیست و چه کمکی به بدن ورزشکاران می کند ؟ در این مقاله میخواهیم به طور کامل در مورد انواع پروتئین وی صحبت کنیم تا بتوانید تشخیص دهید که کدام یک برای شما مفید خواهد بود.
در مورد اینکه پروتئین وی چیست و چه مزایا و معایبی دارد در مقاله مربوطه به طور کامل توضیح داده ایم. اما به طور مختصر کمی در مورد این پروتئین مفید صحبت خواهیم کرد و بعد به سراغ انواع آن خواهیم رفت. شیر از دو نوع پروتئین تشکیل شده است که کازئین و آب پنیر ( یا همان وی ) می باشند. این دو نوع پروتئین را میتوان از شیر جدا نمود و هر کدام را به طور مجزا کرد که این پروتئین ها به میزان 80 درصد کازئین و 20 درصد آب پنیر در شیر موجود می باشند. پروتئین آب پنیر با توجه به اینکه تنها 20 درصد از پروتئین های شیر را تشکیل می دهد ، اما یک پروتئین کامل می باشد چون تمام 9 اسید آمینه ضروری برای بدن را دارا می باشد. همچنین آب پنیر یا همان پروتئین وی دارای لاکتوز کمی می باشد و کسانی که با مصرف لبنیات به دلیل وجود لاکتوز موجود در شیر مشکل دارند ، میتوانند از پروتئین وی به راحتی استفاده کنند.
انواع پروتئین وی به سه دسته کلی تقسیم می شود :
1- کنسانتره وی پروتئین ( به اختصار WPC )
2- وی پروتئین ایزوله ( WPI )
3- وی پروتئین هیدرولیز ( WPH )
سه نوع پروتئین وی که میخواهیم توضیح دهیم در واقع با توجه به فرآیند تولید و جداسازی آن از شیر نتایج متفاوتی دارند.
کنسانتره وی پروتئین : این نوع از پروتئین دارای کمترین پردازش انجام شده بر روی شیر است و به همین دلیل دارای قیمت های کمتری نسبت به انواع دیگر می باشد. نوع کنسانتره دارای 29 تا 89 درصد پروتئین می باشد و سایر مواد مغذی مانند چربی ها و کربوهیدرات ها را نیز شامل می شود.
وی پروتئین ایزوله : در این نوع ، میزان پروتئین بیشتری وجود دارد و بالای 90% می باشد. همچنین مزیت این مدل این است که چربی ها و کربوهیدارت های کمتری نسبت به مدل کنسانتره دارد. به دلیل پردازش بیشتر بر روی نوع ایزوله ، قیمت بالاتری را نیز شاهد هستیم.
وی پروتئین هیدرولیز : بیشترین پردازش بر روی این نوع از پروتئین وی انجام می شود. در واقع در مدل هیدرولیز شاهد عملیات پیش هضم شده هستیم که با توجه به هیدرولیز جزئی صورت گرفته بر روی آن ، بدن راحت تر میتواند عملیات جذب این نوع از پروتئین را انجام دهد و هضم آن بهتر است.